Försäkring i Black Jack

Vem gillar inte en försäkring? När det gäller en bil eller ett hus är det nog få som skulle argumentera emot, men när det gäller black jack är det inte lika självklart. Det är alltid roligare att säga ja än nej, så när dealen frågar om man vill ha försäkring när tillfälle ges tycker många att det verkar som en bra idé. Men är det verkligen det? Vi tar en titt på vad försäkring i black jack är för något.

Vad är försäkring i Black Jack

Försäkring i black jack är bara aktuellt vid ett specifikt tillfälle: när dealerns öppna kort är ett ess. När det händer, kommer dealern att gå bordet runt och fråga om spelarna vill ha försäkring, "insurance" på engelska. Försäkringen gäller ifall dealerns andra kort, som är dolt, är värt 10 poäng, och dealern därmed får en black jack. Försäkringen är en separat satsning som är oberoende av huvudbeten, och storleken på försäkringen är vanligtvis halva huvudbeten, vilket är maxbeloppet för försäkring. Alltså, om din huvudbet är 100 kronor, kan du försäkra för 50 kronor. Försäkringen betalas 2:1, har du försäkrat för 50 kronor får du alltså 100 kronor tillbaka om dealern får black jack. Du förlorar din huvudbet om 100 kronor, men allt som allt har du gått plus minus noll (resultatet blir en "push").

Det är inte så konstigt att en försäkring kan locka. Har dealern fått ett ess som öppet kort är sannolikheten nämligen relativt stor, nästan 1/3, att det dolda kortet är värt 10 poäng och dealern får black jack. Men låt oss vända på resonemanget. Säg att du har satsat 100 kronor. Dealern får ett ess som öppet kort. Du erbjuds försäkring och väljer att försäkra för halva huvudbeten, alltså 50 kronor. Men när dealern vänder upp sitt dolda kort blev det inte black jack. I det fallet förlorar du din försäkring på 50 kronor så fort det dolda kortet vänds upp, men du har fortfarande chansen att vinna din huvudbet om 100 kronor, om din hand är bättre än dealerns.

Jämna pengar

Om du har fått black jack kan du fortfarande försäkra dig mot att dealern också får black jack. Det kallas "even money", jämna pengar. Even money är alltså en sorts specialförsäkring. Väljer du att ta even money, är du garanterad en vinst på 1:1 istället för push (plus minus noll) om dealern har black jack, eller den vanliga utbetalningen (till exempel 3:2 eller 6:5) om din hand slår dealerns. Vi tar ett exempel:

Säg att du satsar 100 kronor och får black jack, samtidigt som dealern får ett ess. Att ta even money innebär att du vinner 100 kronor och handen är över. Det spelar ingen roll hur dealerns färdiga hand ser ut. Att istället ta försäkring innebär vanligtvis att du satsar halva din huvudbet, 50 kronor.

  • Scenario 1 – Om dealern får black jack, vinner du 100 kronor på din försäkring. Handen blir en push.
  • Scenario 2 – Om dealern inte får black jack, förlorar du din försäkring om 50 kronor, men vinner huvudbeten.

Ett dåligt drag?

Som exemplen visar kan det alltså verka som en ganska bra idé att försäkra eller ta even money. Och kortsiktigt kan det vara en vinnande strategi. Men i det långa loppet kommer saken i ett annat ljus. Som vi kom fram till tidigare är sannolikheten nästan 1/3 att dealern får black jack när han eller hon har ett ess som öppet kort. Men det betyder samtidigt att sannolikheten är 2/3 att dealern inte har black jack. För att vinna på din försäkring måste dealerns dolda kort alltså ha ett värde av 10 poäng, det vill säga vara 10, J, Q eller K. Vi kan räkna fram en hyfsat träffsäker sannolikhet huruvida det ska inträffa. Det finns 16 kort i en kortlek värda 10 poäng. Varje kortlek består av 52 kort. Oberoende av hur många kortlekar som finns i dealerns "shoe", kan vi räkna 16/52 (eller 4/13 för att förenkla) = 31 %. Sannolikheten för att vinna på en försäkring är alltså 31 %. Men sannolikheten att förlora är 69 %.

Sammanfattning

När allt kommer omkring handlar försäkring egentligen inte om att skydda sin hand om dealern får black jack, som många spelare tror. Snarare är det en vadslagning huruvida dealern har black jack eller inte. Kortsiktigt kan det verka som en ganska bra idé, men om du tar de flesta seriösa spelares råd så kommer du inte försäkra när tillfället ges.